Om erektioner, penisens svällkroppar och vad som händer när man får stån

Author:

Category:

Recent post

Vad en erektion är för något

Alla män vet hur det känns att få stånd och det är inget som de flesta går omkring och funderar över. Man ser det som en självklarhet och en naturlig del av kroppens funktion. Men vad är egentligen erektionen och hur uppstår den? Faktum är att erektionen är en komplicerad process där många bitar måste falla på plats för att ståndet ska uppstå. Allt börjar i hjärnan, som kommunicerar till penisen att den nu bör bli hård. Detta är ett mystiskt fenomen, då de flesta ibland upplever slumpmässiga stånd utan sexuell stimulans. Det kan exempelvis röra sig om kläder som gnids mot kuken, eller gnuggandet från en cykelsadel på gymmet. Detta kan leda till situationer där man vackert får vänta till dess ståndet har lagt sig, för att undvika pinsamma situationer. Detta är något som de flesta killarna upplever någon gång i livet, och en naturlig del av att vara man med penis. Alltså inget att skämmas för egentligen. I den här artikeln granskar vi närmare allt om erektionen och hur det fungerar.

Penisens svällkroppar som gör att killar får stånd

Det som möjliggör att man kan få stånd är att penisens svällkroppar fylls med blod. Mannens penis innehåller tre stycken svällkroppar, varar två avlånga dylika befinner sig längst med penisens skaft, samt en svällkropp i snoppens ollon. Dessa står alltid redo att fyllas med blod, förutsatt att rätt förutsättningar inträffar. När man blir kåt eller får stånd av andra orsaker slappar den muskulatur som finns runt svällkropparna av, samtidigt som klaffar öppnas som släpper in blod till penisens svällkroppar. När svällkropparna är fyllda till maximal nivå stängs klaffarna och ståndet kvarstår till dess att penisen återgår till vilande läge, ibland efter utlösning, eller av sig själv efter ett tag. Utan sexuell stimulans kan det kännas ansträngande att kvarhålla ett stånd, varpå kroppen önskar slappna av och tömma penisen igen. Även under sexuell aktivitet finns det emellertid ofta en övre tidsgräns på hur länge ståndet kan kvarstå, vilket är kopplat till uthållighet och allmän libido.

Vad innebär en normal erektion

Det är viktigt att notera att mäns erektioner skiljer sig kraftigt, på samma sätt som storleken och formen på penisen åtskiljer sig mellan gentlemän. En normal erektion inträffar ofta mycket snabbt, på 5-10 sekunder och synliggörs genom att penisen blir styv och pekar uppåt. Klicka på länken nedan för att besöka apotekeett.com. Vissa män har en erektion som står rakt upp, medan andra löper mer horisontellt. Man ska tänka på att ståndets karaktär kan skilja sig åt och ingalunda känna skam över att ett maximalt stånd ej alltid inträffar. Så kallade ”halvstånd” eller en delvis mjuk penis kan ofta räcka till för ett härligt samlag eller skön onani för mannen. Den enda gången detta kan orsaka komplikationer är om kondom ska användas, varpå ett hårdare stånd är nödvändigt för att ej riskera att gummit faller av kuken under penetrationen.

Vad händer egentligen när man som man får stånd

När man får stånd inleds processen med att hjärnan signalerar till könsorganet att penisen ska bli hård. Just den egenskapen påverkas i hög utsträckning av hur avslappnad man är. Stress och press är välkända ”erektionsdödare” och något som bör undvikas för att enklast få stånd. När detta nu har inträffar gör muskulaturen kring svällkropparna sig mjuka och avslappnade, varpå blodflödet till penisen äger rum. När penisen är fylld sluts klaffar vid penisroten, så att ståndet kan kvarstå under hela den tid man vill ha sex. Den händer ofta att män får stånd under natten och vaknar med ”morgonstånd”. Det grundar sig i att svällkropparna och muskulaturen behöver regelbunden stimulans för att vara flexibla och mjuka, varpå kroppen själv orsakar erektioner under sömnen. Detta är helt normalt och inget som pekar på att någonting inte står rätt till.

Många undrar om penisen är en muskel

Det förekommer en seglivad myt om att penisen är en muskel, eller att den innehåller muskler som på olika sätt kan tränas för att få hårdare stånd eller större mandom. Detta är inte korrekt. Däremot finns det muskler mellan pungen och analöppningen, dit även penisens svällkroppar sträcker sig. Dessa muskler bestämmer beroende på dess nivå av avslappning huruvida blodflöde ska tillåtas till svällkropparna, vilket gör att man får erektion.

Read More

Related Articles